The playground

More information here

Antilibrary och värdet av olästa böcker

det hände på årets första dag, så det måste vara betydande. Förutom att det har hänt på några andra dagar förutom. Besökaren tittar på mina bokhyllor och frågar, ” Har du läst alla dessa böcker?”När jag var yngre antog jag att frågan var ett tecken på analfabetism och kunde bara ställas av någon som aldrig […]

det hände på årets första dag, så det måste vara betydande. Förutom att det har hänt på några andra dagar förutom. Besökaren tittar på mina bokhyllor och frågar, ” Har du läst alla dessa böcker?”När jag var yngre antog jag att frågan var ett tecken på analfabetism och kunde bara ställas av någon som aldrig hade läst en bok i sitt liv.

nu, äldre och klokare, och viktigare, mer tolerant, tittar jag bara bort och låtsas att jag inte har hört frågan. Eller le gåtfullt (ett användbart sätt att förvirra den andra personen). Det har blivit en mindre irriterande, inte mer, som att finna att den ena sidan av skosnören är längre än den andra, eller att det viktiga brevet som anlände med kurir bara ber om donationer för något hare-brained-system.

matematiken är enkel. Om jag lever för att vara en 100, och läsa en enda bok helt varje dag i mitt liv tills dess, skulle jag fortfarande inte ha läst alla böcker på mina hyllor. Den uppenbara frågan besvarades av författaren Nick Hornby i en av hans kolumner: ”Jag vill inte att någon skriver till mig för att påpeka att jag spenderar för mycket pengar på böcker som jag aldrig kommer att läsa. Mina avsikter är goda. Hur som helst, det är mina pengar …”

Advertising
Advertising

under en 70-årsperiod som läser en bok om dagen skulle vi slutföra drygt 25 000 böcker, vilket enligt filosofen och författaren Umberto Eco är ”en bagatell”. Eco hade mellan trettio och fyrtio tusen böcker i sin samling. Han rekyl när någon frågade honom att” har du läst allt… ” fråga, och många potentiella vänskap var kvävas i sin linda således.

”olästa böcker är mycket mer värdefulla än lästa”, förklarade Nassim Taleb med Eco: s bibliotek som ett exempel i Black Swan. Han kallade de olästa böckerna ”antilibrary”. Eco reagerade för att han trodde att hans besökare på något sätt kastade honom för att visa upp golv-till-tak-samlingen. Men i själva verket var det ett tecken på både ett större förvärv av kunskap och en större törst efter det. Som Taleb säger, ” ju mer du vet, desto större rader av olästa böcker.”

allt är underbart. Jag har varken Eco utbud av böcker eller hans stora spridning av kunskap och ursprungliga tänkande, men jag älskar begreppet bibliotek, och kommer att låtsas att Taleb förklaring gäller för mig också. Det är lite tröst för den panikiga känslan vi alla får ibland: ”så mycket att göra (i det här fallet läsa) och så lite tid.”

men hur introducerar jag det i konversationen när någon frågar, ”Har du läst etc..”utan att låta pretentiös? Kanske borde jag säga, ” dessa böcker är inte för läsning. De är bara dekoration.”Besökaren kommer att ta det som en bekräftelse på att jag köper böcker bara för att visa upp (vilket inte är en dålig sak förresten – det är bättre än att köpa franska parfymer för att visa upp). Och gå bort nöjd.

(Suresh Menon är bidragande redaktör, The Hindu)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.